Pčelinjak

Obiteljsko gospodarstvo Banjanin nalazi se u Velikom Erjavcu u općini Ozalj na 320m nadmorske visine ispod brda Vodenica čija je nadmorska visina 600m, na 20 km udaljenosti od Karlovca. Na gospodarstvu su smješteni voćnjak i pčelinjak. Pčelarimo s Langstrot-Rutovim (LR) košnicama. Prvotna ideja vezana za pčelarstvo bila je da pčele budu oprašivači za voćnjak a usput dobiveni pčelinji proivodi, proizvedeni na potpuno ekološkim principima, trebli su poslužiti isključivo u vlastitom domaćinstvu, kao prehranbeni i preventivno lijekovit proizvod. Povećanjem pčelinjaka povećala se i proizvodnja meda, tako da višak, prodajemo “na kućnom pragu”. Osim meda na pčelinjaku se proizvodi vosak, propolis i cvijetni prah-pelud, a za potrebe pčelinjaka uzgajamo i matice.

U Velikom Erjavcu svega je nekoliko staračkih domaćinstava sa uglavnom jednim članom, koji ne obrađuju zemlju. Nekadašnji, a sada zapušteni vinogradi, te velika kestenova šuma u čijoj sredini je stacioniran pčelinjak, daju idealne uvjete za zdravi način pčelarenja bez problema sa persticidima.
Osnovne pčelinje paše ovog područja su: cvjetovi voćaka, (jabuke, šljive, trešnje, naročito divlje trešnje koje ima u izobilju), bagrem, kesten i planinske livade.